SHIATSU

 • ISCJELJIVANJE I BALANSIRANJE DUHA I TIJELA

  Shiatsu (jap. shi – prst, atsu – pritisak) je tradicionalna japanska tehnika masaže dodirom nastala, navode pojedini izvori, prije 5000 godina. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća shiatsu se proširio u cijelome svijetu kao alternativna terapija za tretiranje i prevenciju mnogih bolesti te za uspostavljanje ravnoteže između duha i tijela. Shiatsu, kakav se danas prakticira, je kombinacija orijentalne medicine i zapadnjačke terapije. Metode dijagnostike te obrada energetskih točaka i tokova slične su kao u akupunkutri, samo što shiatsu ne koristi igle. Za razliku od drugih tehnika masaže, primatelji su obučeni u laganu i komotnu odjeću.

  SHIATSU
 • SHIATSU TEHNIKA

  Shiatsu tehnika kombinira pritisak šire površine tijela, precizan pritisak određenje akupunkturne točke te nježno istezanje i masažu svojstvenu modernoj fizioterapiji. Shiatsu terapeut koristi prste i palčeve za stvaranje pritiska na precizno određenoj točci, a na većim površinama radi dlanovima, laktovima, koljenima i stopalima. Pokreti su ritmični, dodiri dlanom nježni, pritisak na točke je postupan, a tretman potpuno bezbolan i ugodan. Osim dodira i pritiska tretman uključuje trljanje, tapšanje, lupkanje, stiskanje, gnječenje, izvlačenje, upiranje i pritiskanje, namještanje, sagibanje i istezanje. Ovi korektivni zahvati stvaraju gipkost i balans u tijelu te primatelja iscjeljuju fiziološki i energetski.

  SHIATSU
 • PROTOK ENERGIJE

  Shiatsu se, kao i akupunktura, temelji na holističkom sustavu tradicionalne kineske medicine prema kojem je bolest rezultat neravnoteže prirodnog tijeka žive energije ili životne sile koja se u Kini naziva chi, u Japanu ki, a koja kod zdravog čovjeka nesmetano kruži tijelom posebnim energetskim kanalima koje zovemo meridijani. Ta životna sila tvori našu fizičku strukturu i regulira emocionalnu, psihičku i duhovnu stabilnost.

  Životna energija ki može biti poremećena nekom vanjskom traumom, poput ozljeda, ili uslijed unutarnje traume kao što su stres i depresija. Poremećaj u kruženju energije dovodi do patnje i bolesti. Shiatsu masaža fizičkim dodirom određuje distribuciju kija u tijelu te pritiskom određenih točaka i područja otklanja energetske blokade i uspostavlja ponovnu ravnotežu životne energije.

  SHIATSU
 • PRIPREMA I TIJEK TRETMANA

  Shiatsu masaža traje oko 60 minuta. Da bi učinak bio optimalan, a rezultati dugoročni, potrebno je učiniti više tretmana u određenom vremenskom razdoblju. Primatelj tretmana treba se obući u udobnu i prozračnu odjeću od prirodnih materijala. Tretman se radi na podu, na udobnoj prostirci (futonu). Shiatsu terapeut uzima anamnezu kako bi tretman prilagodio potrebama primatelja. Tijekom tretmana važno je da se primatelj koncentrira na disanje, posebno na izdah.

  SHIATSU
 • KADA SE PREPURUČUJE SHIATSU

  Shiatsu masaža preporučuje se u slučaju sljedećih zdravstvenih tegoba:
  - bolova u leđima
  - bolova u vratu
  - glavobolje
  - PMS
  - tjeskobe
  - nesanice
  - umora
  - kod oporavaka od bolesti
  - stresa
  - artritisa
  - loše probave
  - konstipacije
  - depresije

  Iako shiatsu tretmani nemaju nikakvih kontraindikacija, u trudnoći, kod teških i kroničnih bolesti standardne procedure se prilagođavaju zdravstvenom stanju klijenata.

  SHIATSU
 • UČINCI SHIATSU MASAŽE

  Neposredno nakon tretmana, kod pojedinih primatelja moguće su reakcija kao što su osjećaj hladnoće, groznica ili glavobolje. To su prolazni simptomi i pozitivna reakcija tijela kao znak da je započeo proces prirodne regeneracije i ozdravljenja. Osim toga, primatelji reagiranju kašljem (iskašljavanje sluzi nastaje zato jer se tijelo želi osloboditi viška hrane kao što su šećeri i masnoće), osjećajem umora (javlja se kod osoba koje trpe od živčane napetosti, u tom slučaju tijelu treba san kako bi se oporavilo) i emotivnim reakcijama (koje se javljaju kod stimulacije protoka energije i uspostavljanja ravnoteže, često zato jer potisnute emocije izbiju na površinu te je stoga dobro izraziti ih, najbolje plakanjem). Većina ljudi odmah nakon tretmana ima osjećaj duboke relaksacije dok se kod nekih osjećaj blagodati javlja kasnije. I duh i tijelo vraćaju se u ravnotežu uz osjećaj fizičke ugode, duševnog mira i sreće.

  SHIATSU